![]() |
Jan Paweł II w kulturze POP - Wersja do druku +- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (https://e-sancti.net/forum) +-- Dział: Religia w Świecie (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Kultura (/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Jan Paweł II w kulturze POP (/showthread.php?tid=2158) |
Jan Paweł II w kulturze POP - Ks.Marek - 03-04-2007 22:54 Wczoraj minęła 2 rocznica śmierci Jana Pawła II. TV, Radio, prasa nasączone były do granic możliwości materiałami na ten temat. I musze przyznać, że mnie to okrutnie poruszyło. Gość przez 27 lat napierał na człowieka przełomu wieków XXi XXI, z cierpliwością benedyktyńską uczył, pokazywał, przekonywał i zaklinał, że człowiek musi wymagać od siebie - nawet gdy inni od niego nic nie wymagają. A tu co ? Ano marsze, koncerty, pełne rzewności wypowiedzi rożnych ludzi, słowem totalne spłaszczenie JPII do formy komiksowej. Jego śmierć nie jest przecież najważniejsza. Do istoty jego misji należy te 27 lat nauczania i pielgrzymowania. Czasy, w których żyjemy powinny obfitować w zastosowanie jego nauczania, a nie w komiksowe obrazki w mediach. Kto z Was drodzy forumowicze przeczytał choć jeden z dokumentów czy wypowiedzi Jana Pawła II? Jak się to przekłada na wasze życie? Czy może wasze pojmowanie Jana Pawła II i jego pontyfikatu sprowadza się też do Pop-kultury? - Rachel - 03-04-2007 23:08 Ks.Marek napisał(a):Kto z Was drodzy forumowicze przeczytał choć jeden z dokumentów czy wypowiedzi Jana Pawła II?nawet więcej niż jeden. - Ks.Marek - 03-04-2007 23:11 rachel napisał(a):Marysiu, napisz prosze coś więcej. WszakKs.Marek napisał(a):Kto z Was drodzy forumowicze przeczytał choć jeden z dokumentów czy wypowiedzi Jana Pawła II?nawet więcej niż jeden. Ks.Marek napisał(a):Kto z Was drodzy forumowicze przeczytał choć jeden z dokumentów czy wypowiedzi Jana Pawła II? Jak się to przekłada na wasze życie? - Rachel - 03-04-2007 23:49 Napewno kwestia zdobycia wiedzy, spojrzenia na pewne kwestie z innej strony. Nie moge powiedzieć że na 100% wpłyneła na me zycie. Bo na pierwszym miejscu stawiam PŚ, a później reszte jako dopełnienie, jako wyjaśnienie. Napewno jedna z encyklik JPII wpłyneła na bieg mego zycia , dzięki jej treści zdałam egzamin na historie 8) - Ks.Marek - 03-04-2007 23:59 rachel napisał(a):Nie moge powiedzieć że na 100% wpłyneła na me zycie. Bo na pierwszym miejscu stawiam PŚ, a później reszte jako dopełnienie, jako wyjaśnienie.I za to Cię lubię Marysiu, i pozwole sobie na przytaczanie twej wypowiedzi na kazaniu, czy na katechezie. rachel napisał(a):Napewno jedna z encyklik JPII wpłyneła na bieg mego zycia , dzięki jej treści zdałam egzamin na historieA coż to za encyklika? Może Veritatis Splendor? - Rachel - 04-04-2007 00:08 Ks.Marek napisał(a):A coż to za encyklika?Redemptor Hominis - Ks.Marek - 04-04-2007 00:11 rachel napisał(a):A możesz poszerzyć poprzednią twoją wypowiedź Marysiu? W jaki sposób pomogła ci ta encyklika?Ks.Marek napisał(a):A coż to za encyklika?Redemptor Hominis - Rachel - 04-04-2007 00:23 Hmm moze to dziwne, ale przed egzaminami na studia [na historie] czytałam encykliki Piusa XI oraz JPII. W momencie egzaminowania [a odpowiadałam na temat :totalitaryzmy i stosunek KK zwłaszcza do nazizmu w IIIRzeszy]. Wymieniłam encyklike Piusa XI, ale w encyklice JPII, jest cytat odnośnie tej kwestii . Więc krótko i konkretni mogłam odpowiedzieć ![]() - Ks.Marek - 04-04-2007 00:29 rachel napisał(a):Hmm moze to dziwne, ale przed egzaminami na studia [na historie] czytałam encykliki Piusa XI oraz JPII.No proszę, więc jakis nie mały wpływ JPII miał na twoje życie. Z absolwentki szkoły średniej stałaś się studentką ![]() - Rachel - 04-04-2007 00:33 Przecież napisałam, że cytat z encykliki przyczynił się ze jestem studentką historii. ![]() A inna z postaci KK bądzie głównym bohaterem pracy magisterskiej. ![]() - Ks.Marek - 04-04-2007 13:42 rachel napisał(a):A inna z postaci KK bądzie głównym bohaterem pracy magisterskiej.Oj, widze Marysiu, że lubisz, jak cię ktoś za język ciągnie :mrgreen: A co inni forumowicze na temat w wątku zawarty powiedzą? - mazik - 04-04-2007 14:34 yyy ja niestety muszę się przyznać że jakoś nie sięgałam po żadną encyklikę JPII ![]() ![]() - Rachel - 04-04-2007 15:00 Ks.Marek napisał(a):Oj, widze Marysiu, że lubisz, jak cię ktoś za język ciągnienie, nie lubie... ![]() ![]() [ Dodano: Sro 04 Kwi, 2007 16:31 ] A księdzu chodzi też o kwestie JPII - autorytet naszych czasów ? :-k - Ks.Marek - 04-04-2007 19:35 rachel napisał(a):A księdzu chodzi też o kwestie JPII - autorytet naszych czasów ?No właśnie, napisz coś na ten temat. Gdzieś na forum jest mój wykład pt: Jan Paweł II - autorytet 21 wieku". Chętnie bym go poszerzył o nowe przemyślenia, angażując równiez wypowiedzi innych. - alus - 04-04-2007 20:47 "Przekroczyć próg nadziei", "Wstańcie, chodźmy", "Pamięć i Tożsamość", "Dar i tajemnica", "Skarbiec myśli Jana Pawła II", "Modlitwy i rozważania na każdy dzień", "Nie lękajcie się - rozmowy z JP II" i homilie papieske z pielgrzymek do Polski (wszystkie te książki mam w domowej biblioteczce). Jak się przekłada na moje życie? - Jan Paweł II nauczył mnie postrzegać i traktować każdego człowieka, niezależnie od rasy, wyznania, jako ukochane dziecko Boże. |