![]() |
1 Kor 11:4-15 i długie włosy ... - Wersja do druku +- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (https://e-sancti.net/forum) +-- Dział: Rozmyślania nad Pismem Świętym (/forumdisplay.php?fid=9) +--- Dział: Biblia (/forumdisplay.php?fid=39) +--- Wątek: 1 Kor 11:4-15 i długie włosy ... (/showthread.php?tid=4327) |
1 Kor 11:4-15 i długie włosy ... - heysel - 11-03-2009 13:25 1 Kor 11:4-15 napisał(a):4. Każdy mężczyzna, modląc się lub prorokując z nakrytą głową, hańbi swoją głowę.Ten fragment należy rozumieć zupełnie dosłownie ? Poza tym : "hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy", a przecież : ![]() :coo: - PS - 11-03-2009 13:50 Takie są właśnie (imho) Listy św. Pawła w wielu miejscach - napisał, co mu się wydaje. A później uznano to za prawdę objawioną, bo to św. Paweł. (tzn akurat to nie zostało, ale nie wiem dlaczego) - nieania - 11-03-2009 14:18 Nie tłumaczy się Nowego Testamentu bez znajomości Starego Testamentu.... Biblia sama siebie tłumaczy, więc może poszukacie odpowiedzi? - PS - 11-03-2009 14:24 Ok, właśnie mam wolną chwilkę i sobie poczytam Stary Testament - alus - 11-03-2009 14:25 PS napisał(a):Takie są właśnie (imho) Listy św. Pawła w wielu miejscach - napisał, co mu się wydaje.Św. Paweł wiedział co pisał i do kogo pisał. Te zalecenia odnoszą się do chrześcijan greckich - w Grecji w ówczesnym czasie długie, często nieuporządkowane włosy jako znak ekstazy nosili mężczyźni wyznawcy Dionizosa, Izys. heyse - Żydzi współcześni Jezusowi nosili przycięte włosy, wyjątek stanowili nazirejczycy - udzie poświęceni Bogu (księga liczb 6). Nazirejczykiem był np. Samson, Jan Chrzyciel. - PS - 11-03-2009 14:58 Po co więc św. Paweł podawał jakieś wypasione uzasadnienia: "ze względu na aniołów", "Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy", "Włosy bowiem zostały jej dane za okrycie." ? - To nie są (imo) uzasadnienia dla danej społeczności lecz ogólne. - alus - 11-03-2009 15:57 PS napisał(a):Po co więc św. Paweł podawał jakieś wypasione uzasadnienia: "ze względu na aniołów", "Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy", "Włosy bowiem zostały jej dane za okrycie." ? - To nie są (imo) uzasadnienia dla danej społeczności lecz ogólne.Nakrycie głowy w starożytnym Izraelu było oznaką skromności, przyzwoitości, a także wskazywało na szlachetne pochodzenie, dostojeństwo kobiety - dlatego "ze względu na anioły", istoty dostojne, obcujące z Bogiem. Odkryte włosy kobiet utożsamiały nagość - stąd prostytutki miały zabronione noszenia nakryć głowy (w Ewangelii scena z jawnogrzesznicą ocierającą stopy Jezusa włosami). - spioh - 11-03-2009 16:09 komentarze biblijne wskazują, że długie włosy u mężczyzn tutaj odnoszą się do dewiacji seksualnych (homoseksualizmu). - alus - 11-03-2009 16:31 spioh napisał(a):komentarze biblijne wskazują, że długie włosy u mężczyzn tutaj odnoszą się do dewiacji seksualnych (homoseksualizmu).Nie spotkałam takiego komentarza w Biblii :shock: - kredka198 - 11-03-2009 16:47 św .Paweł dużo pisał o obyczajach jakie panowały w tedy kiedy żył..nie są one ponadczasowe... .Kultura się zmienia itp ..chociaż nadal zostało ze kobieta może mieć w Świątyni nakrycie głowy a facet już nie... . CIEKAWA JESTEM CO NA TEN TEMAT POWIE JAKIŚ DUCHOWNY?? - spioh - 11-03-2009 17:26 alus, komentarze biblijne to komentarze do Biblii (całościowe, lub do poszczególnych ksiąg, analizujące - w zależności od typu komentarza - całe fragmenty, poszczególne zdania lub słowo po słowie). rzadko kiedy mieszczą się w jednym buchu z Biblią, więc nic dziwnego, że nie spotkałaś się z takim komentarzem w Biblii. kredka198, słusznie - te pouczenia o włosach i nakryciu głowy nie mają charakteru bezwzględnie ponadczasowego. o tym także można poczytać w rozmaitych komentarzach biblijnych ![]() Cytat:CIEKAWA JESTEM CO NA TEN TEMAT POWIE JAKIŚ DUCHOWNY?a mamy na forum jakiegoś dra. biblistyki? (w tym wypadku najlepiej od NT) - alus - 11-03-2009 18:58 spioh napisał(a):alus, komentarze biblijne to komentarze do Biblii (całościowe, lub do poszczególnych ksiąg, analizujące - w zależności od typu komentarza - całe fragmenty, poszczególne zdania lub słowo po słowie). rzadko kiedy mieszczą się w jednym buchu z Biblią, więc nic dziwnego, że nie spotkałaś się z takim komentarzem w Biblii.Wiem co to są komentarze biblijne ![]() Może dasz jakiś namiar na taki komentarz, który wyjasnia, że Paweł pisał w kontekscie dewiacji seksualnych. - spioh - 11-03-2009 19:03 np. Międzynarodowy Komentarz Pisma Świętego, wyd Verbinum, czy Katolicki Komentarz Pisma Świętego, wyd Vocatio. - alus - 11-03-2009 19:55 Dzięki - poszperam ![]() - spioh - 11-03-2009 20:43 nie ma za co. w razie czego mogę zrobić skana ![]() |