![]() |
Św. Jan od Krzyża i jego "PIEŚŃ DUCHOWA" - Wersja do druku +- Forum Ewangelizacyjne e-SANCTI.net (https://e-sancti.net/forum) +-- Dział: Religia w Świecie (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Kultura (/forumdisplay.php?fid=19) +--- Wątek: Św. Jan od Krzyża i jego "PIEŚŃ DUCHOWA" (/showthread.php?tid=5049) Strony: 1 2 |
Św. Jan od Krzyża i jego "PIEŚŃ DUCHOWA" - Jerubbaal - 09-03-2010 13:42 Zapraszam do dzielenia się owocami lektury "Pieśni duchowej" doktora miłości. Czytam tę książkę od jakiegoś czasu i trudno mi zrozumieć wiele omawianych w niej spraw. Cieszyłbym się bardzo gdyby znalazł się ktoś życzliwy, kto również podążał za Oblubieńcem w sposób przedstawiony przez Jana od Krzyża i pomógłby mi w zrozumieniu doświadczeń duchowych opisywanych przez tego karmelitę. - TOMASZ32-SANCTI - 11-03-2010 13:27 Jeśli chcesz bliżej poznać doświadczenia duchowe św. Jana od Krzyża to polecam czasopismo GŁOS KARMELU. To jest naprawdę wartościowe czasopismo ukazujące duchowosć karmelitańską. Z tego co pamiętam to chyba były tam artykuły poświęcane św.Janowi od Krzyża. Może nawet cosik znajdziesz na naszym portalu lub na stronie http://karmel.pl. Warto wziąć udział w konkursie wielkopostnym - mo9że akurat będziesz miał szczęście i wylosujesz nagrodę ufundowaną przez naszego sponsora GŁOS KARMELU. Warto spróbować. ![]() - Eldian - 11-03-2010 20:27 Trzeba pamiętać że św. Jan to św. Jan ;P I jego książki na pewno sa bardzo trudne. Jednak mimo to przebicie się przez nie na pewno ubogaca człowieka ![]() ![]() - TOMASZ32-SANCTI - 12-03-2010 11:44 Napewno dzieła tego mistyka są dosyc trudne i dobrze by było znać pozostałe dzieła. Znać, tzn przeczytać je i tak jak napisałeś Eldianie - od poczatku, stopniowo. To co zaproponowałem ma tylko pomóc w znalezieniu konkretnych wyjaśnień tych dzieł, gdyż człowieka sam czytając te dzieła może nie wszystko dobrze zrozumieć. W artykułach czasopisma karmeliatńskiego mogą być wyjaśnienia takich dzieł, co pomoże trochę rozjaśnić obraz tego, co ten mistyk przeżywał, co też chciał przekazać. Myślę, że nie zaszkodzi to w poznawaniu dzieł św.Jana od Krzyża. - omyk - 12-03-2010 12:19 Cytat:Bo co nam da że będziemy czytać jakich to łask człowiek doznaje w 7 mieszkaniu, jak będziemy w 3 ;PNo w ten sposób to 90% osób w ogóle nigdy nie doszłoby nawet do okładki "Nocy ciemnej" ![]() - Eldian - 12-03-2010 15:38 Tomasz: a w każdym numerze Głosu są jakieś artykuły odnośnie Jana od Krzyża? Bo jak tak to zacznę kupować ;P - TOMASZ32-SANCTI - 13-03-2010 02:25 Ja nie twierdzę, że w każdym, ale już chyba jakieś były z tego o ile pamiętam. Można względnie przejrzeć archiwum i zobaczyć jakie artykuły były zaieszczane. - Rachel - 13-03-2010 10:39 Eldian, najważniejsze że są umieszczane o św. Janie ![]() - Scott - 13-03-2010 11:21 A które dzieło polecacie na początek? ![]() - Eldian - 13-03-2010 11:32 http://www.karmel.pl/klasyka/index.php <- tu macie jego dzieła ![]() Jak i innych klasyków Karmelu ![]() A na początek chyba trzeba przeczytać z jego dzieł "Noc ciemną". Chociaż polecam z tych co tam są też te dalsze pozycje, dużo mniejsze. Są tam pewne cenne wskazówki ![]() - Kyllyan - 13-03-2010 14:53 Św. jan od Krzyża jest trudny. Miłosnikom duchowości karmelu polecałbym na poczatek Małą Tereskę z jej "Małą Drogą" - Rachel - 13-03-2010 18:50 Zależy dla kogo św. Jan jest trudny. Bóg daje łaskie aby zrozumieć i wprowadzić ową naukę w życie. - Kyllyan - 15-03-2010 08:48 No i pacz pan. Ja myslałem, ze jestem po prostu tępy, a tu sie okazuje, że nie mam łaski od Boga. - Rachel - 25-03-2010 21:13 Kyllyan, łaski w konkretnej sprawie ... może nie potrzebujesz nauki św. Jana na obecny czas. Ja tego nie wiem, w tej sprawie to do Boga ![]() - siloam - 21-04-2010 19:12 Łatwiejsze w odbiorze - przynajmniej dla mnie - są dzieła św. Teresy od Jezusa i to od nich polecam zacząć lekturę. Imho jej książki powinny być obowiązkową lekturą dla ludzi posiadających charyzmaty nadzwyczajne. Klasyka Karmelu |