Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biblia jak dowód na...
Autor Wiadomość
Marek MRB Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1,498
Reputacja: 0

Przeanalizujmy zatem rozdział 6 Ewangelii wg Jana.
Najpierw żydzi pytają Jezusa o cud :
"Jakiego więc dokonasz znaku, abyśmy go widzieli i Tobie uwierzyli? Cóż zdziałasz? Ojcowie nasi jedli mannę na pustyni, jak napisano: Dał im do jedzenia chleb z nieba. "
Jezus odpowiada :
"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Nie Mojżesz dał wam chleb z nieba, ale dopiero Ojciec mój da wam prawdziwy chleb z nieba. Albowiem chlebem Bożym jest Ten, który z nieba zstępuje i życie daje światu. "
Żydzi na razie nie są zaniepokojeni, gdyż interpretują te słowa symbolicznie. Niezrażeni proszą :
"Panie, dawaj nam zawsze tego chleba!"
Jednak Jezus sprowadza tę ich symboliczną interpretację do konkretu :
"Jam jest chleb życia. Kto do Mnie przychodzi, nie będzie łaknął; a kto we Mnie wierzy, nigdy pragnąć nie będzie. Powiedziałem wam jednak: Widzieliście Mnie, a przecież nie wierzycie. [...]"
Ale żydom taki konkret nie mieścił się w głowie, więc "szemrali przeciwko Niemu, dlatego że powiedział: Jam jest chleb, który z nieba zstąpił." Mówili oburzeni :
"Czyż to nie jest Jezus, syn Józefa, którego ojca i matkę my znamy? Jakżeż może On teraz mówić: Z nieba zstąpiłem."
Jezus nie ułatwia im zadania. Mówi:
"[...]Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto /we Mnie/ wierzy, ma życie wieczne. Jam jest chleb życia. Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i pomarli. To jest chleb, który z nieba zstępuje: kto go spożywa, nie umrze. Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata. "
Żydzi skupili się na pytaniu "jak to się może zdarzyć ?" zamiast po prostu pójść za Jezusem "w ciemno". Teraz są już całkiem zdezorientowani :
"Jak On może nam dać /swoje/ ciało do spożycia? "
Jezus wzmacnia jeszcze swoją poprzednią wypowiedź :
"Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki."
Tego już było za dużo dla części uczniów Jezusa :
"Trudna jest ta mowa. Któż jej może słuchać?"
Jezus gani ich za taki brak wiary i "cielesne", nie-boże podejście do sprawy i do Jego słów, których człowiek cielesny nie jest w stanie przyjąć gdyż "są duchem i są życiem" - zaraz jednak dodaje że wiara jest darem Boga :
"Oto dlaczego wam powiedziałem: Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli mu to nie zostało dane przez Ojca".
Pismo Święte odnotowuje że "Odtąd wielu uczniów Jego odeszło i już z Nim nie chodziło."
I dziś tą nauką się gorszy, pytając jak Żydzi : "Jak On może nam dać /swoje/ ciało do spożycia?"

pozdrawiam
Marek
23-12-2007 01:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M. Ink. * Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,145

Oliwka potrafi wytrącać z równowagi, prawda?

żeby nie być gołosłownym polecam ten temat: http://forum.ewangelizacja.pl/viewtopic....38&start=0 już sam jego tytuł jest dość wymowny Duży uśmiech ja w pewnym momencie zniechęciłem się jałowością dyskusji; ciekawe jak długo wytrzymają inni :roll2:

aż zacytuję z ostatniej strony, żeby wam pokazac do czego mnie wtedy doprowadziła Szczęśliwy

Cytat:ogólnie dochodzę do wniosku, że dalsza dyskusja pozbawiona jest sensu;

oddaję Ci ten mecz :hm:

MInk'y rezygnując z jałowego sporu napisał/a:

wybierając pomiędzy nauką Twoją, a nauką Chrystusa, której w prostej linii "spadkobiercą" (przez Apostoła Piotra na początku i Karola Wojtyłę na końcu) jest Benedykt XVI => odrzucam naukę Twoją jako pochodzącą od ludzi: jako rozpraszającą a nie zbierającą [Mt 12,30];

Testament [oczywiście Nowy Testament] wskazuje Piotra i mówi o powierzonej mu władzy kluczy, władzy wiązania i rozwiązywania; Piotr przekazał władzę Linusowi z Tuscii, Linus Anakletowi, Anaklet Klemensowi, Klemens Ewarystowi itd. link 1., link 2., link 3.

należę do Kościoła, który został założony przez Jezusa z Nazaretu i w którym od dwudziestu wieków przekazywane jest Jego Orędzie zbawienia, czyli Ewangelia - Dobra Nowina o Królestwie Bożym

jeśli mam wybierać między nauką Benedykta XVI, a Twoją nauką - negującą sakramenty Kościoła Katolickiego - to daruj sobie; Twoja nauka jest za mała i pochodzi od ludzi, a nie od Jezusa; gdyż Jego nauka przechowywana jest od dwóch tysięcy lat w Jego Kościele

uważasz siebie za nowo-narodzoną i prowadzoną przez Ducha JHVH ... życzę Ci, żebyś się nie zdziwiła, kiedy po śmierci staniesz przed Jezusem i żebyś w osłupieniu nie spostrzegła, że w rzeczywistości zbuntowałaś się przeciwko Duchowi JHVH i pozwoliłaś się uwieść aniołowi podszywającemu się pod sługę Boga;

oby nie okazało się, że prowadzi Cię upadły anioł... :evil:
ach... Szczęśliwy ciekawe czy innych też doprowadzi do podobne desperacji: walkowera

"Bóg ukrył się dlatego, aby móc okazać miłosierdzie tym, którzy nie rozpoznali Jego ukrytej obecności".
23-12-2007 02:08
alus Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1,688

A może Oliwka swoimi pokrętnymi "argumentami z Biblii" odniesie się do:
http://kosciol.wiara.pl/index.php?grupa=...4726&katg=
23-12-2007 11:32
Marek MRB Offline
Stały bywalec

alus napisał(a):A może Oliwka swoimi pokrętnymi "argumentami z Biblii" odniesie się do:
Wydaje mi się że na argumenty z Objawienia Publicznego (nawet błędne, jak w przypadku Oliwki) nie powinniśmy odpowiadać argumentami z objawień prywatnych.

pozdrawiam
Marek
23-12-2007 11:54
nieania Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1,786

Marek MRB, zgadzam się. Dyskusja jest na temat Pisma Św. w tym temacie wszelkie argumenty powinny się opierać na tej księdze. Biblia to ma być dowód.
23-12-2007 12:03
M. Ink. * Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3,145

nieania napisał(a):Biblia to ma być dowód.
ale Biblia nie jest dowodem... Biblia jest KSIĘGĄ WIARY; a wiara nie opiera się na dowodach, tak jak nauki empiryczne...

"Bóg ukrył się dlatego, aby móc okazać miłosierdzie tym, którzy nie rozpoznali Jego ukrytej obecności".
23-12-2007 12:09
Marek MRB Offline
Stały bywalec

Ja bym powiedział że powinniśmy opierać się na Objawieniu Publicznym czyli na SŁowie Bożym. To nie oznacza opierania się tylko na Biblii, bowiem Słowo to pojęcie szersze (więcej tu http://analizy.biz/marek1962/solascriptu...mjestslowo )
Jednak objawienia prywatne nie wchodzą w zakres tego pojęcia.

pozdrawiam
Marek
23-12-2007 12:36
Oliwka Offline
Użytkownik

Liczba postów: 192

Marek MRB napisał(a):Ja bym powiedział że powinniśmy opierać się na Objawieniu Publicznym czyli na SŁowie Bożym. To nie oznacza opierania się tylko na Biblii, bowiem Słowo to pojęcie szersze (więcej tu http://analizy.biz/marek1962/solascriptu...mjestslowo )
Jednak objawienia prywatne nie wchodzą w zakres tego pojęcia.
Objawienia prywatne - publiczne ?
a jakie miał Paweł ?
za co go do dziś nienawidzą ?
a co z innymi o których Paweł mówi - Objawione Świętym Jego .
Sam JAHszua powiada ,komu zechce -Objawie Sam Siebie.

><><
Cytat:
Cytat:ty tez siebie nazywasz nieśmiertelna - na jakiej podstawie ??
Bo wierzę w życie wieczne, bo mam nieśmiertelną duszę.
Dusza która grzeszy martwa jest - tak napisano

><><

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2007 11:55 ]
alus napisał(a):A może Oliwka swoimi pokrętnymi "argumentami z Biblii" odniesie się do:
http://kosciol.wiara.pl/index.php?grupa=...35894726&k
atg=

Nie ,nie odniosę sie -

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2007 12:00 ]
Marek MRB napisał(a):
Wydaje mi się że na argumenty z Objawienia Publicznego (nawet błędne, jak w przypadku Oliwki) nie powinniśmy odpowiadać argumentami z objawień prywatnych.

Możesz nazywać błędne - Czas pokaże również są tacy co uwazaja
ze moja wiara w Jezusa jest pokrętna bo Żyd nie potrzebuje ściagac z nieba
bo to nie ten Jezus .i takie tam .

Wy wybieracie z Biblii to co wam nakazano ,do pewnego stopnia.
Ja poszłam wyżej i biorę to co wy/i inni ,odrzucacie bo to już nie dla ...?
Nie przyjmuje czegoś czego nie ma w Biblii a to ze różnimy się stopniem rozumienia
w danym temacie - to was gorszy ?
Wejdźcie wyżej :aniol:

Jestem jak oliwka zielona w domu Elohim ;zaufałam łasce Jego
na wieki, wieków .
Ps.52/10
23-12-2007 12:52
Marek MRB Offline
Stały bywalec

Oliwka napisał(a):Objawienia prywatne - publiczne ?
a jakie miał Paweł ?
Publiczne.
Termin "objawienie prywatne" nie oznacza objawienia danego konkretnej osobie, lecz objawienie nie wchodzące w zakres Depozytu Wiary.
Oliwka napisał(a):a co z innymi o których Paweł mówi - Objawione świetym Jego .
Sam JAHszua powiada ,komu zechce -Objawie Sam Siebie.
To homonimy.
Czym innym jest termin "objawienie" odnoszący się do Depozytu Wiary, a czym innym "objawienie się komuś" w znaczeniu uzdolnienia do poznania Boga przez wiarę.
Cytat:
Cytat:
Cytat:ty tez siebie nazywasz niesmiertelna - najakiej podstawie ??
Bo wierzę w życie wieczne, bo mam nieśmiertelną duszę.
Dusza która grzeszy martwa jest - tak napisano
Słowo "śmierć" ma w NT dwa znaczenia - śmierć fizyczna (np. Mt 2,19 ; J 21,23) oraz śmierć jako oddzielenie od Boga (np. Łk 15,24.32; J 6,50 ; J 11,26).
Widać to ładnie w przypowieści o bogaczu i Łazarzu : obaj "umarli" w pierwszym znaczeniu (Łk 16,22) co nie oznacza unicestwienia.

pozdrawiam
Marek
23-12-2007 13:05
nieania Offline
Stały bywalec

Oliwka napisał(a):Dusza która grzeszy martwa jest - tak napisano
To po co Jezus umarł na tym krzyżu? Bo wg. mnie po to, by dać takiej duszy życie.
Oliwka napisał(a):Wejdźcie wyżej
wiesz jeśli wejście wyżej ma oznaczać powierzchowność to wolę być niżej w głębi Słowa Bożego.

Widzę że zaprzestałaś odpowiadać na moje argumenty... czyżbyś nie mogła udowodnić na podstawie Biblii swojej wyższości?
23-12-2007 13:16
Marek MRB Offline
Stały bywalec

Cytat:Wy wybieracie z Biblii to co wam nakazano ,do pewnego stopnia.
Nie przyjmuje czegoś czego nie ma w Biblii a to ze różnimy się stopniem rozumienia w danym temacie - to was gorszy ?
Wiesz, gołosłowne stwierdzenia o własnym "pójściu wyżej", "lepszym zrozumieniu" itd to kiepski dowód na cokolwiek (no, może z wyjątkiem mniemania o sobie...)
Dużo stawiasz tez, mało dajesz argumentów, Oliwko.

pozdrawiam
Marek
23-12-2007 13:20
Oliwka Offline
Użytkownik

M. Ink. * napisał(a):
Oliwka napisał(a):Ja poszłam wyżej
... i skromniej ... Szczęśliwy

ty mozesz nawet zakopać to co masz ,ale nie oto chodzi
to co Przyjmiesz to jest Przywrócenie Bogu Jego Miejsca .
im masz mniej tym Bog jest niżej .

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2007 12:47 ]
Marek MRB napisał(a):
Nie przyjmuje czegoś czego nie ma w Biblii a to ze różnimy się stopniem rozumienia w danym temacie - to was gorszy ?
Wiesz, gołosłowne stwierdzenia o własnym "pójściu wyżej", "lepszym zrozumieniu" itd to kiepski dowód na cokolwiek (no, może z wyjątkiem mniemania o sobie...)
a jakie Argumenty DAł JAHszua ?
czy nie dał dowodów i co otrzymał wzamian?
rzymski krzyz #-o

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2007 12:47 ]
Marek MRB napisał(a):

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2007 12:53 ]
nieania napisał(a):
Oliwka napisał(a):Dusza która grzeszy martwa jest - tak napisano
To po co Jezus umarł na tym krzyżu? Bo wg. mnie po to, by dać takiej duszy życie.
Oliwka napisał(a):Wejdźcie wyżej
wiesz jeśli wejście wyżej ma oznaczać powierzchowność to wolę być niżej w głębi Słowa Bożego.

Widzę że zaprzestałaś odpowiadać na moje argumenty... czyżbyś nie mogła udowodnić na podstawie Biblii swojej wyższości?

Umarł bo zabili ?
a Jego śmierć nie stała sie darmna ,Duch daje nam nowy zapis w Duszy ,który to unicestwia
zapis po przodkach.
TEN ZAPIS DAJE DUSZY ZYCIE.
ale jesli grzeszysz to jak mozesz zyć?
Powierzchowność ,jest tam gdzie niewidzisz Głebi .
Głebia Słowa to nie literki ale to co WNICH .
Nie odpowiadam na twoje argumenty - zaczepki , bo to nie ma nic wspólnego ze Słowem
Wejść wyzej to Cel , nizej siedza juz 2 000 lat

na wieki, wieków .
Ps.52/10
23-12-2007 13:45
nieania Offline
Stały bywalec

Oliwka napisał(a):,Duch daje nam nowy zapis w Duszy ,który to unicestwia
zapis po przodkach.
zacytuj mi gdzie o tym pisze w Biblii.
Oliwka napisał(a):Powierzchowność ,jest tam gdzie niewidzisz Głebi .
No własnie, tylko ty tego nie dostrzegasz. Dlatego mówię, że traktujesz powierzchownie Słowo Boże.
Oliwka napisał(a):Nie odpowiadam na twoje argumenty - zaczepki , bo to nie ma nic wspólnego ze Słowem
Spójż w temat.. "Biblia jako dowód na..." i ja chcę, tylko zebyś swoje argumenty potwierdzała cytatami z Pisma Św. bo jak na razie to jeszcze tego nie zrobiłaś, a ta dyskusja ciągnie się długo. Przykro mi, ale cytuj, bo jesteś na przegranej pozycji. Jeśli mi nie zacytujesz tych fragmentów, które potwierdzają twoje tezy, to ja tu więcej nic nie napiszę, bo twoje słowa w tym temacie bez potwierdzenia w Biblii są nic nie warte.
23-12-2007 14:50
Marek MRB Offline
Stały bywalec

No cóż, Ink ma rację. Trochę szkoda czasu na taką "dyskusję".
Oliwko, jak chcesz żeby z Tobą gadać to pisz według zasady:
TEZA (koniecznie jasna i konkretna) + UZASADNIENIE (ze Słowa).
Inaczej to tylko takie sobie "pobożne bajdurzenie" nie przynoszące żadnego owocu - nie wiadomo co właściwie twierdzisz i nie wiadomo na jakiej podstawie.

pozdrawiam
Marek
23-12-2007 15:03
Oliwka Offline
Użytkownik

nieania napisał(a):
Oliwka napisał(a):,Duch daje nam nowy zapis w Duszy ,który to unicestwia
zapis po przodkach.
zacytuj mi gdzie o tym pisze w Biblii.
Oliwka napisał(a):Powierzchowność ,jest tam gdzie niewidzisz Głebi .
No własnie, tylko ty tego nie dostrzegasz. Dlatego mówię, że traktujesz powierzchownie Słowo Boże.
Oliwka napisał(a):Nie odpowiadam na twoje argumenty - zaczepki , bo to nie ma nic wspólnego ze Słowem
Spójż w temat.. "Biblia jako dowód na..." i ja chcę, tylko zebyś swoje argumenty potwierdzała cytatami z Pisma Św. bo jak na razie to jeszcze tego nie zrobiłaś, a ta dyskusja ciągnie się długo. Przykro mi, ale cytuj, bo jesteś na przegranej pozycji. Jeśli mi nie zacytujesz tych fragmentów, które potwierdzają twoje tezy, to ja tu więcej nic nie napiszę, bo twoje słowa w tym temacie bez potwierdzenia w Biblii są nic nie warte.

niania
zamiast tyle mi przyganiac sama powinnas wiedziec gdzie co pisze ,przeciez czytałas od
DESKI DO DESKI ,fakt nie zapytałam co to za deski były?
mam potwierdzic cytatami Pisma ?
czyli mam ci sprzedac , ot tak sobie ?
nie ,dlatego ze uwazasz siebie za tak madrą ze juz nie ma tobie równego .
Wszystko jest zapisane mówi o tym Paweł i Piotr ,zamiast sie irytowac zacznij czytac
to co miedzy deskami .
Moje Słowa sa Ziarnem pszenicznym a ty plewy rzucasz .
koniec

na wieki, wieków .
Ps.52/10
23-12-2007 17:53
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Wróć do góryWróć do forów