Tomek ptak napisał(a):Moi Drodzy pomału zaczyna doprowadzać mnie do szału ta dyskusja :evil: Temat brzmi: "ZAKAZ CZYTANIA BIBLII?" a nie "Jakie Zosia ma poglądy i przygotowanie do dyskusji" .Więc wróćcie do tematu :!: :!: :!: Posty nie na temat będę kasował.
Wybacz, ale nie do końca się z Tobą zgodzę, Tomku
Rzecz w tym, że Zosia posługując się wyrawanymi z kontekstu cytatami z Biblii chce "udowodnić" że zachowujemy się 'nie po chrześcijańsku'; udowodnić, że czytanie bez znajomości kontekstu "ubogaca" lub też, że my "nie myślimy" słuchając się Kościoła.
A tymczasem posługując się takimi wyrwanymi z kontekstu cytatami mozna próbować udowodnić praktycznie kazdą tezę - np. że "Bóg jest sadystą", czy temu podobne inne bzdury.
Daje nam ona przy tym rzeczywisty przykład na to, jak we współczesnych czasach można dojść do błędnych wniosków opierając się na cytatach z Pisma.
Daje nam
dowód na to, iz ograniczenia w czytaniu Pisma w dawnych czasach musiały być niezbędne - by nie wypaczyć treści w tej mądrej księdze zawartych.
Zupełnie przy tym nie chce przyjąć do wiadomości, iz to nie kto inny jak Judaizm i Kościół Katolicki (oraz Prawosławni) ma pełne
uprawnienia do posługiwania się i interpretacji Pisma.
Judiści - w stosunku do Starego testamentu, zaś Katolcy i Prawosławni w stosunku do Nowego Testamentu - i całości Pisma.
Są to bowiem (Judaizm i Chrześcijaństwo) dwie religie powołane przez Boga do głoszenia Jego nauki.
Zaś samo Pismo przestrzega:
Cytat: "Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami."
Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. A więc: poznacie ich po ich owocach. Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie.
Mt 7:15 -20 BT
Cytat: "Powstanie wielu fałszywych proroków i wielu w błąd wprowadzą;"
a ponieważ wzmoże się nieprawość, oziębnie miłość wielu. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony.
Mt 24:11-13 BT
Cytat: "Umiłowani, nie dowierzajcie każdemu duchowi, ale badajcie duchy, czy są z Boga, gdyż wielu fałszywych proroków pojawiło się na świecie."
1J 4:1 BT
oraz:
Cytat: "Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą."
I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.
Mt 16:18 BT
Na pewno nie od Boga pochodzi paranie sie wróżbami, magią i czarami (Chrystus i Pismo wyraźnie przestrzega przed tym) => teksty "Wróżki" (i innych "dzieł" o podobnych treściach) na pewno nie od Boga pochodzą.
A Kościół Katolicki ma pełnię "praw autorskich" do posługiwania się i interpretacji Pisma
gdyż został do tego powołany przez Chrystusa - nie każda osoba z osobna (dowód na to przytoczyłem do czego prowadzi interpretacja Pisma na własną rękę przez Protestantów), gdyż prowadzi do ROZMYCIA Wiary głoszonej z nakazu Chrystusa.
Zatem - jest to
sprzeczne z tym, co głosił Chrystus:
Cytat:Jak Ty Mnie posłałeś na świat, tak i Ja ich na świat posłałem. A za nich Ja poświęcam w ofierze samego siebie, aby i oni byli uświęceni w prawdzie. Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie;
"aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał."
I także chwałę, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy.
J 17: 18 - 22 BT
Zosia
albo
- absolutnie nie zdaje sobie sprawy z tego faktu i nie chce przyjąć go do wiadomosci (na podstawie jakichś tam synkretycznie przyjętych informacji)
- albo doskonale sobie zdaje sprawe z tego, co robi - chcąć siać zamęt w młodych umysłach ...
[ Dodano: Pią 27 Sty, 2006 ]
Dodam, iz ta druga możliwośc wydaje mi się b. mało prawdopodobna.
po prostu - dziewczynie najwidoczniej wszystko sie poplątało