Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BÓG UROJONY: polska odslona
Autor Wiadomość
Ks.Marek Offline
Moderator

Liczba postów: 8,460
Reputacja: 0

Reketier napisał(a):Jedyna ścieżka w sensie ta prawdziwa.
Zgadza się, prawdziwa może być tylko jedna. I ja wierzę, że ta, po której kroczę jest nią własnie.

[i][size=small]"[color=#FF0000]Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę[/color]"[/size][/i]
10-07-2007 19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Reketier Offline
Użytkownik

Liczba postów: 166

w końcu sie zrozumieliśmyUśmiech Ale na czym opiera się ta wiara? czy jest to tylko przekonaniach, emocjach? Czy cos konkretnie pana przekonalo, że Jezus jest Synem Bożym itd.? Czy wierzy pan słowo hebrajskim mitom sprzed kilku tysięcy lat? (Nikogo nie obrażam tylko mówie jak to wygląda z innego punktu siedzeniaUśmiech

Early one mornin' while makin' the rounds
I took a shot of cocaine and I shot my woman down!
Got up next mornin' and I grabbed that gun took a shot of cocaine and away I run!
10-07-2007 19:39
Ks.Marek Offline
Moderator

Reketier napisał(a):Ale na czym opiera się ta wiara? czy jest to tylko przekonaniach, emocjach?
Jak to na czym? Na obecności Boga w moim zyciu. Spotykałem Go setki razy w ciągu mego krótkiego życia, a teraz dotykam Go, wchodzę z Nim w osobowa relację.
Reketier napisał(a):Czy wierzy pan słowo hebrajskim mitom sprzed kilku tysięcy lat?
Cytat:Mity greckie opisują wydarzenia historyczne – zwycięstwa, porażki w wojnach (np. mit o wojnie trojańskiej czy o Tebach) dzieje rodów greckich, dzieje poszczególnych ziem i całego państwa. Poza tym w opowieściach tych zostały uwiecznione nigdy nie spełnione pragnienia ludzkie, uniwersalne prawdy o człowieku. W wielu mitach zostały zawarte prawdy moralne i przepisy życia społecznego. Dlatego mity mają wartość ponadczasową. Inne z tych opowieści tłumaczą miejscowe osobliwości geograficzne, zjawiska przyrodnicze – m.in. zmiany pór roku, wybuchy wulkanów, kształt terenu (np. wąwozy, góry). Mity doszukują się często nadprzyrodzonych źródeł obyczaju lub instytucji, jak mit o założeniu miasta Cyreny przez Apollina i Kyrene lub mit o plemieniu Dorów, które miało pochodzić od Heraklesa.
Natomiast Pismo Święte ma swe potwierdzenie w histori Izraela. Fakty zaś mają to do siebie, że się z nimi nie dyskutuje.

[i][size=small]"[color=#FF0000]Człowiek, który wyrugował ze swego życia wszelkie odniesienia do absolutu, który wszystko sprowadził do ciasno pojmowanego materializmu, ulega zbydlęceniu i zaczyna żyć jak bydlę[/color]"[/size][/i]
10-07-2007 20:03
Reketier Offline
Użytkownik

Ks.Marek napisał(a):
Reketier napisał(a):Ale na czym opiera się ta wiara? czy jest to tylko przekonaniach, emocjach?
Jak to na czym? Na obecności Boga w moim zyciu. Spotykałem Go setki razy w ciągu mego krótkiego życia, a teraz dotykam Go, wchodzę z Nim w osobowa relację.
Reketier napisał(a):Czy wierzy pan słowo hebrajskim mitom sprzed kilku tysięcy lat?
Cytat:Mity greckie opisują wydarzenia historyczne – zwycięstwa, porażki w wojnach (np. mit o wojnie trojańskiej czy o Tebach) dzieje rodów greckich, dzieje poszczególnych ziem i całego państwa. Poza tym w opowieściach tych zostały uwiecznione nigdy nie spełnione pragnienia ludzkie, uniwersalne prawdy o człowieku. W wielu mitach zostały zawarte prawdy moralne i przepisy życia społecznego. Dlatego mity mają wartość ponadczasową. Inne z tych opowieści tłumaczą miejscowe osobliwości geograficzne, zjawiska przyrodnicze – m.in. zmiany pór roku, wybuchy wulkanów, kształt terenu (np. wąwozy, góry). Mity doszukują się często nadprzyrodzonych źródeł obyczaju lub instytucji, jak mit o założeniu miasta Cyreny przez Apollina i Kyrene lub mit o plemieniu Dorów, które miało pochodzić od Heraklesa.
Natomiast Pismo Święte ma swe potwierdzenie w histori Izraela. Fakty zaś mają to do siebie, że się z nimi nie dyskutuje.

Tak mają. Napewno prawdziwa jest nazwa ludu hihi. Radzę się zapoznać z rzeczywista wielkością królestwa Dawida a tą opisaną w Biblii. Istnieje masa faktów, które sa sprzeczne ten, który podałem to jeden z wielu. Gdzie są dowody na potop , który miał wygubić ludzkość? Prędzej czy później kościół uzna to za metaforę tak jak to było z Genesis. Dawniej też byli jej obrońcy, którzy ją dosłownie interpretowali. Nie wiem na jakich źródłach sie ksiądz opiera. Radzę skonfrontować je z innymi a napewno będzie niespodzianka hihi.

Mity z całego świata mają to do siebie, że opowiadają tą samą historię. Dotyczy to zarówno Baśni braci Grimm jak i histori Izraela. Jest pewna różnica między orientem a naszym kreęgiem kulturowym. Joseph Campbell - polecam, naprawdę ciekawe książki z antropologii kultury. Nawet Jung. naprawdę warto.

Ciekaw jestem w jaki sposób ksiądz spotyka sie z Bogiem i dotyka go. Słyszy go ksiądz, widzi? Na czym polega ta osobowa relacja? Bez obrazy ale gdy bylem maly mialem niewidzialnego przyjaciela i on tez do mnie mowil itd Dałbym sobie ręke uciac,że był prawdziwy.

Got up next mornin' and I grabbed that gun took a shot of cocaine and away I run!
11-07-2007 00:31
Ks.Marek Offline
Moderator

Reketier napisał(a):Dałbym sobie ręke uciac,że był prawdziwy.
Bo pewnie był.

11-07-2007 00:56
Reketier Offline
Użytkownik

Chce mnie ksiądz zniechęcić do zadawania pytań na które nie zna ksiądz odpowiedzi? Prawie się księdzu udało. Myślałem że osoba duchowna będzie potrafiła na to odpowiedzieć

11-07-2007 01:15
Ks.Marek Offline
Moderator

Reketier napisał(a):Myślałem że osoba duchowna będzie potrafiła na to odpowiedzieć
Tak traktuje mego rozmówce, jak on traktuje mnie.

11-07-2007 01:17
Reketier Offline
Użytkownik

Ale w jaki sposób???????? Gdzie księdza obraziłem???? Zawsze podawałem uzasadnienie dla swoich argumentów. Poza tym - hihi - znaczy żart. Troche dystansu do siebie.

11-07-2007 01:20
Ks.Marek Offline
Moderator

Masz w profilu napisane, żeś z Montsegur. Z Rzeszowa do Montsegur jest kawał drogi. Na rzeszowszczyźnie raczej mało kto wie, że istnieli kiedyś dośc licznie heretycy, którzy z ładna nazywali siebie albigensami, zas byli w rzeczywistości zwykłymi katarami... Ci dopiero mieli urojenia..., oj mieli...

11-07-2007 01:24
Reketier Offline
Użytkownik

Hehe w Rzeszowie też mamy góry. Wojny katarskie to esencja średniowiecza więc jako takie są dla mnie ciekaweUśmiech Urojenia mieli nie mniejsze niz inni wierni a przynajmniej mniej szkodzili. Radze przypomniec sobie chlubny udział księdza organizacji w tamtych czasach.

Personalne ataki księdza, świadczą tylko o niskiej kulturze i braku wiedzy. Obrażanie rzeszowiaków widzę też ksiądz świetnie opanował. Zapewniam, że ludzie tu niczym nie różnią się od innych mieszkańców Polski. Zna ksiądz takj dużo mieszkańców Rzeszowa, aby móc się wypowiadać o ich wiedzy? Nie sądzę.

11-07-2007 01:33
Ks.Marek Offline
Moderator

Reketier napisał(a):Personalne ataki księdza, świadczą tylko o niskiej kulturze i braku wiedzy. Obrażanie rzeszowiaków widzę też ksiądz świetnie opanował. Zapewniam, że ludzie tu niczym nie różnią się od innych mieszkańców Polski. Zna ksiądz takj dużo mieszkańców Rzeszowa, aby móc się wypowiadać o ich wiedzy? Nie sądzę.

Radzę trzymać sie tematu. Ewentualne problemy zgłaszac bądź to na PW, bądź to do stosownego działu forum.

Wnioski twoje są zupełnie nie na miejscu, poniewaz doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że na 100 przypadkowo zapytanych ludzi w Rzeszowie, czy w Koziej Wólce, może z jedna, góra 2 będa wiedzieć o czym do nich rozmawiasz.
Natomiast co do meritum wątku: na taką sama liczbę 100 ludzi, pytając ich o wiarę w Boga, raczej 90 % + powie, że wierzy. Na swój sposób, ale jednak.

11-07-2007 01:40
Reketier Offline
Użytkownik

Hmm a czy ja zacząłem pisac o katarach czy ksiądz? To nie ja cały czas uciekam od tematu.
Montsegur w moim profilu wynika z moich zaintersowań, nie wiem co ma wspólnego z topikiem. Braki własnej wiedzy zasłania ksiądz arogancją. Zamiast odpowiedzieć na grzecznie zadane pytanie czepia się ksiądz literówek, atakuje mnie ad personam - tego uczą was w seminarium?

Co ma do tego, że mieszkam w Rzeszowie?? Po co w ogóle podał ksiądz tą informację? IP ja też potrafie sprawdzać i się tym nie chwale. Trochę kultury osobistej człowieku...

BTW oni nazywali się albigensami. Słowo "katarzy" pochodzi od kota - mieliby jakoby całować kota w tyłek podczas swych rytuałów. Oskarżenie równie prawdziwe jak to, że Żydzi pili krew dzieciJęzyk A kto rozpuszczał takie pogłoski? no właśnie..

11-07-2007 09:17
heysel Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,586

Reketier napisał(a):A co do tego, że Dawkins jest Zoologiem... zawsze to lepiej niż doktor teologii;D
Hmpfff ... Jedna z osób tu pisujących mogłaby się poczuć lekko urażona ;P .
11-07-2007 09:28
Reketier Offline
Użytkownik

Tak samo jak Dawkins którego tu nie ma i nie moze się bronićUśmiech A mimo to Ks. Marek napisał: "Zawsze zoolog brzmi lepiej, niz np dziadek klozetowy..."
Wiec ja twierdze, że dziadek klozetowy brzmi lepiej niż doktor teologi. Przynajmniej jest z niego jakis pożytek.
Teologia to taka pseudonauka. Zero empiryzmu. więc równie dobrze mogłbym byc doktorem rediestezji i bioenergoterapiiUśmiech
Poza tym nie uzyskałem ani jednej odpowiedzi na postawione pytania a jednynie ataki ad personam. Retoryka najwyższych lotów.

11-07-2007 09:34
heysel Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 2,586

Reketier napisał(a):Wiec ja twierdze, że dziadek klozetowy brzmi lepiej niż doktor teologi. Przynajmniej jest z niego jakis pożytek.
:diabelek: Ogień siejesz ...
Reketier napisał(a):Teologia to taka pseudonauka. Zero empiryzmu. więc równie dobrze mogłbym byc doktorem rediestezji i bioenergoterapiiUśmiech
:diabelek: Ciekawe co na to wszystko jeden z tu pisujących ? Ciekawe czy potraktuje Cię jak zbuka czy bardziej poważnie :diabelek: ?
11-07-2007 09:48
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Wróć do góryWróć do forów